Home Kosten levensonderhoud
Werk en Inkomen

Informatie en advies over Kosten levensonderhoud. | Werk en Inkomen

Kosten levensonderhoud

In het dagelijks leven heeft u verschillende uitgaven. De uitgaven die betrekking hebben op zaken zoals eten en drinken vallen onder de categorie kosten levensonderhoud.

Letterlijk zijn het dus de kosten om uw leven te onderhouden.

Niet alleen de kosten voor eten en drinken horen hier overigens bij. Ook kosten voor kleding horen hier bijvoorbeeld bij. Kleding is net als voeding noodzakelijk in het dagelijks leven. Het is ondenkbaar om zonder kleding over straat te gaan namelijk.

Kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of een nieuwe woning vallen niet onder de kosten levensonderhoud. Ze zijn namelijk niet noodzakelijk om te overleven maar eigenlijk gewoon luxe.

 

Kosten levensonderhoud aftrekbaar voor belasting

De kosten voor levensonderhoud van uw kind zijn soms aftrekbaar voor de belasting als persoonsgebonden aftrek.

Als uw kind niet in zijn kosten levensonderhoud kan voorzien kunt u onder de volgende voorwaarden de kosten van het levensonderhoud van uw kinderen aftrekken van de belastingen:

  • Uw kind is jonger dan 30 jaar
  • Uw kind krijgt geen studiefinanciering of een vergelijkbare regeling
  • Het gezin krijgt geen kinderbijslag

Alimentatie en kosten levensonderhoud

Een woord wat nauw samenhangt met kosten levensonderhoud is het woord alimentatie.

Als twee getrouwde mensen scheiden dan zal het vaak voorkomen dat de man een regeling treft met de vrouw en maandelijks een bedrag betaald aan de vrouw.

Deze betaling noemt men alimentatie en hiermee kan de vrouw voor zichzelf voorzien in de kosten van haar levensonderhoud.